Skip to content

Gastronomi Çalışmaları​

Phoenix Gastronomi Programı, Phoenix Antik Kenti ve  Taşlıca yörenin antik dönemden günümüze uzanan yeme içme alışkanlıklarını belgelemeyi ve bölgenin özgün gastronomi değerlerini ulusal ve uluslararası ölçekte görünür kılmayı amaçlar.

Phoenix Arkeoloji Projesi kapsamında hayata geçen Gastronomi Programı flora araştırmaları, sözlü tarih araştırmaları ve kültürel miras verilerinden beslenerek Taşlıca başta olmak üzere Söğüt ve terk edilmiş Rum köylerini de içine alacak şekilde 2600 yıla uzanan yeme-içme alışkanlıklarının günümüze olan etkilerini ve güncel ilişkisini atölyeler ve etkinliklerle geleceğe taşımaktadır.

2022 yılından bu yana yürütülen çalışmalar kapsamında Mide Lobisi Derneği ve Kapurcuk’un destekleriyle yörenin yüz yıllık kutlama yemekleri, Taşlıca ahalisiyle beraber geleneksel yöntemlerle pişirilmiş ve yurtiçi ve yurtdışından katılımcılarla beraber bir etkinlik gerçekleştirilmiştir.

Phoenix Gastronomi Programı yürütücüsü Koray Günyaşar’ın girişimleriyle, 2023 yılından itibaren Taşlıca, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye, Anadolu Efes ve Muğla Valiliği tarafından yürütülen ‘Gelecek Turizmde’ programına dahil edilmiş, ‘Taşlıca Kültür ve Gastronomi Rotası’ oluşturulmuştur. Bu kapsamda 18 Haziran 2023 tarihinde Taşlıca’da ikinci bir gastronomi etkinliği gerçekleştirilmiştir. 

Yörenin antik dönemden günümüze uzanan özgün mutfağını gelecek nesillere aktarmak adına araştırma, eğitim ve etkinliklerin sürdürülmesi öngörülmektedir.