Jeofizik Araştırmaları
Proje Ekibi ve Danışmanları

Prof. Dr. Mahmut Göktuğ DRAHOR
Jeofizik Mühendisi, Dokuz Eylül Üniversitesi

Ahmet Cemal DRAHOR
Mühendis, Geoim Jeofizik & Mühendislik

Buğra OĞUZ KAYA
Jeofizik Mühendisi, Geoim

Mustafa Sadık YAĞLIDERE
Jeofizik Mühendisi, Geoim

Caner ÖZTÜRK
Jeofizik Mühendisi, Geoim

Selinda DRAHOR
Mimar, Istituto Europea Design

Marmaris’e yaklaşık olarak 60 km uzaklıkta olan Phoenix arkeolojik yerleşmesi ve çevresinde bulunan kırsal alandaki diğer yerleşimlerin incelenmesini amaçlayan ve çok disiplinli bir yaklaşıma sahip çalışma hedefi bulunan projenin ilk 5 yıl içinde jeofizik çalışmalar yapılması planlanmaktadır. Bu çalışmalar, Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mahmut Göktuğ Drahor başkanlığında ve Geoim Ltd. (www.geoim.net) şirketinden Caner Öztürk, Buğra Oğuz Kaya ve Mustafa Sadık Yağlıdere’nin katılımıyla oluşturulacak bir ekip tarafından sürdürülecektir.
Jeofizik çalışmalar Şekil.1’de verilen arkeolojik ve tarihsel yerleşmeler içinde ve civarındaki alanlarda yapılacaktır. Jeofizik çalışma planları proje kapsamında yapılacak arkeolojik ve tarihsel araştırma planlarına bağlı olarak oluşturulacaktır. Jeofizik çalışmalar tümleşik (integrated) bir yaklaşım içinde uygulanacak olup, bu bağlamda manyetik gradyometre, elektrik resistivite tomografi (ERT), indüklenmiş polarizasyon tomografisi (IPT), jeoradar (GPR) ve sismik tomografi (SRT ve MASWT) yöntemlerinden oluşacaktır (Drahor, 2006; Drahor vd., 2007; Drahor 2011; Drahor vd., 2015; Drahor 2019; El-Qady vd., 2019). Böylece yeraltının farklı fiziksel özelliklerinden yararlanılarak, arkeolojik ve tarihsel yerleşmelerin yeraltı görüntüleri elde edilerek, bölgedeki yerleşimlerin yayılım alanları ortaya çıkarılmaya çalışılacaktır. Bu kapsamda yapılacak çalışmalar, aynı zamanda yeraltındaki arkeolojik yerleşmelerin planlarının ortaya konulmasını sağlayacaktır. Gereksinim duyulduğunda, benzer çalışmalar arkeosismoloji ve aktif fay aramalarında da uygulanabilecektir.
Jeofizik çalışmalar, Phoenix arkeolojik projesinde arkeolojik belgeleme çalışmalarının önemli bir ayağını oluşturacaktır. Bu kapsamda Şekil.1’de görülen Apollo Sanctuary, Hisar tepe, Fenaket, Pinari, Casara, Tlos ve Saranda gibi yerleşmeler temel olmak üzere, tümleşik jeofizik çalışmaların 5 yıllık bir plan içinde uygulanması düşünülmektedir. Bölgede çok yaygın antik teraslar, kale ile eski yerleşimler bulunmaktadır. Jeofizik çalışmalar Phoenix projesi kapsamında gereksinim duyulduğunda, bu kısımlara da yönlenebilecektir.
Sonuç olarak, geniş bir bölgede uygulanması düşünülen tümleşik jeofizik çalışmaların, bölgedeki arkeolojik yerleşmeler başta olmak üzere, bölgenin arkeolojik ve tarihsel varlığının ayrıntılı olarak belgelenmesinde önem taşıyacağı belirtilmelidir.
KAYNAKLAR
Drahor, M.G., (2006) Integrated geophysical studies in the upper part of Sardis archaeological site, Turkey. J Appl Geophys 59:205–223.
Drahor, M.G., Göktürkler, G., Berge, M.A., Kurtulmuş, T.Ö., Tuna, N., (2007). 3-D resistivity imaging from an archaeological site in south-western Anatolia, Turkey: a case study, Near Surface Geophysics, 5, 195-201.
Drahor, M.G., (2011) A review of integrated geophysical investigations from archaeological and cultural sites under encroaching urbanisation in İzmir, Turkey. Phys Chem Earth Parts A/B/C 36:1294–1309.
Drahor, M.G., Berge, M.A., Öztürk, C., Ortan, B., (2015). Integrated geophysical investigations at a sacred Hittite Area in Central Anatolia, Turkey. Near Surface Geophysics, 13, 523-543, doi: 10.3997/1873-0604.2015037.
Drahor, M.G., (2019). Integrated Geophysical Investigations In Archaeological Sites: Case Studies From Turkey, M. METWALY & G. E. QADY [Editors], Archaeogeophysics State Of The Art And Case Studies (27 – 68): Springer.
El-Qady, G., Metwaly, M., Drahor, M.G., (2019). Geophysical Techniques Applied in Archaeology, M. METWALY & G. E. QADY [Editors], Archaeogeophysics State Of The Art And Case Studies (1 – 25): Springer.